!DOCTYPE html>
x
Smaka på Paul och Thom - Vår värld av deli

Råbiff Toscana

Ingredienser för 4-5 personer


400-500 gram nötkött, gärna mörad rostbiff, innanlår eller från motsvarande styckningsdel

Lite torkad röd chili (pepperoncini)
1 nypa hela fänkålsfrön (mortla och använd med försiktighet då den är kraftfull I smaken)

1-2 msk färska oreganoblad
2-3 msk Saft från en citron
Apelsincest från en apelsin (tvätta väl och skrapa bara av det yttre lagret med ett cestjärn)
Havssalt
Färskmalen svartpeppar

Extra Virgin Olivolja (9128, Seggiano)

Enkel 10 min Skriv ut recept No: 2

Senast under vår studieresa till Toscana åt vi den variant ni finner nedan, snarlik de recept jag tidigare provat men med sin egen distinkta karaktär. Det är ett enkelt recept som är delikat och en given succé på middagsbordet.

Gör så här:

Renskär köttet noga från senor och liknande. Skiva köttet och skär det sedan i fina bitar. Finhacka sedan köttet med kniv eller använd baksidan på en köttyxa (den fyrkantiga delen som har spetsmönster), mosa köttet ordentligt så att det är som finmalen färs.

Krydda köttet med ca hälften av apelsincesten, chilin, en god nypa salt och peppar samt den hackade oreganon och lite av fänkålsfröna. Sedan hackas/bankas det på nytt i cirka 1-2 minuter, se till att allt kommer med genom att dra in det från sidorna och göra om proceduren flera gånger. Smaka av att kryddningen är som du vill ha den, den skall inte vara för stark men ändå med karaktär, god helt enkelt.

Bred ut köttet på en fin bädd av ruccola och häll på citronsaften samt 1-3 msk olivolja. Strö över resten av oreganobladen och apelsincesten och servera med lite bröd och ett gott Chianti vin!

Första gången jag stötte på denna rätt var i en Jamie Oliver kokbok, så man skulle kunna hävda ”stolen with pride”. Men sedan dess har jag stött på flera olika varianter, både avseende kryddning och styckningsdetaljer som använts.

Konsumentkontakt
PAUL och THOM • Skansvägen 25 • 195 72 Rosersberg
Telefon 08-594 510 70 • info@paulochthom.se